Pokazywanie postów oznaczonych etykietą ara hiacyntowa. modroara hiacyntowa. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą ara hiacyntowa. modroara hiacyntowa. Pokaż wszystkie posty

17 lutego 2016

Wspaniałe Ary hiacyntowe

Ara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinuc) : największa na świecie latająca papuga. Zamieszkuje Amerykę Południową, głównie środkową Brazylię, wschodnią Boliwię i północ Paragwaju. Te olbrzymie ptaki osiągają długość do 1 m, z czego ponad połowę stanowi ogon. Rozpiętość skrzydeł jest imponująca, : 1,2 - 1,4 m. Jeżeli do tego dodać kobaltowoniebieskie upierzenie z zaznaczoną obwódką oka i podbródka o barwie jaskrawożółtej oraz wydawane głośne gardłowe pokrzykiwanie i skrzeczenie praktycznie przez cały czas to nie można nie zauważyć tego ptaka w jego środowisku. Tym bardziej, że żyją one w grupach rodzinnych a nie pojedynczo.

Hyacinth macaw (Anodorhynchus hyacinthinus)
Modroara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinuc) Fot. Dorota Polaczek / "Dzika Brazylia"


Ara nie wyglądała tak od początku. Była całkiem niebieska i miała prosty dziób. Ale się jej to nie podobało i pofrunęła w stronę słońca. W wyniku zderzenia dziób zakrzywił się a na oczy i podbródek spadł kolor słońca....tak mówi stara indiańska legenda...

Najbardziej sprzyjające warunki do życia mają w wilgotnych lasach w pobliżu rzek i terenów bagiennych. Żywią sie orzechami, nasionami, i owocami palm. Ciekawostka jest, że silnym dziobem potrafi ona rozłupać nawet orzech kokosowy o niezwykle twardej skorupie a także zjada owoce często trujące dla innych zwierząt. Neutralizacja toksyn odbywa się przez zjadanie swoistego lekarstwa - glinki z urwistych brzegów rzek.

Gniazduje albo w dziuplach albo norach wydrążonych w urwiskach nad rzeką. Partnerzy dobierają się na całe życie a okres przyjścia potomstwa przypada na porę deszczową (VII - XII) po około 1 miesiącu wysiadywania jaj.
Po trzech miesiącach młode ucza sie latać.
Ara hiacyntowa jest gatunkiem zagrożonym, na wolności szacuje sie populację 2,5 - 5 tys. ptaków, głównie w Brazyli. Przyczyną wyginięcia są polowania, głównie dla przepięknych piór, łapanie do hodowli w której ara może dożyć nawet 80 lat, a także niszczenie środowiska naturalnego przez wyręb lasów deszczowych.

Hyacinth macaw (Anodorhynchus hyacinthinus)
Modroara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinuc) Fot. Dorota Polaczek / "Dzika Brazylia"


Ciekawostka - Ara hiacyntowa znalazła się na pierwszej srebrnej monecie z serii poświęconej zagrożonym gatunkom zwierząt, wydanej w nominale 1 dolara przez Mennicę Polską w 2014 roku w celach kolekcjonerskich.